Tvarohový koláč jako od babičky
Po dobrém nedělním obědě přijde odpoledne k černé kávě na chuť nějaká sladká dobrota. A to ani nemusíte mít hosty, abyste se pustili do upečení třeba tvarohového koláče.
Pečení domácích koláčů patří k rodinným tradicím, které se stále udržují. V některých rodinách si předávají recepty z generace na generaci jako rodinné stříbro. Tvarohové delikatesy patří k oblíbeným sladkostem i proto, že obsahují výživný a sytý tvaroh. V čem tkví jeho pozitiva a jak se peče tvarohový koláč?
Tvaroh jako hodnotná potravina
Z kravského nebo kozího mléka vysrážením mléčné bílkoviny, jíž se říká kasein, vzniká tvaroh. Jedná se v podstatě o nezralý sýr, jenž je bohatý na řadu důležitých živin, nezbytných pro zdravé fungování organismu. Najdete v něm především minerály vápník, draslík, fosfor, měď, hořčík a vitamíny A, E a skupinu B.
Díky vápníku je tvaroh výbornou potravinou pro děti, sportovce a osoby postižené osteoporózou. I proto se z něho oplatí upéct moučník nejen na neděli. Podle starého receptu našich babiček ho určitě hravě zvládnete. K ruce můžete mít kuchyňský robot, jenž se postará o míchání, nebo vše lze ušlehat i v ruce. Druhý způsob je o něco pracnější.
Co budete potřebovat na přípravu tvarohového koláče
Na korpus si připravte:
- 200 g hladké mouky
- 80 g pískového cukru
- 130 g másla
- 1 celé vejce
- vanilkový cukr
- 1 lžičku prášku do pečiva.
Součástí koláče je i náplň:
- 500 g tvarohu polotučného nebo plnotučného
- 100 g pískového cukru
- 3 celá vejce
- sáček vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
- 120 ml rostlinného oleje (slunečnicového nebo řepkového)
- 1 vanilkový cukr
- lžíce šťávy z citronu
Postup přípravy tvarohového koláče
Připravit korpus koláče je poměrně jednoduché, protože všechny uvedené ingredience dáte do mísy a dobře prošleháte. Ideální je, použijete-li elektrické robot s hákem na přípravu těst. Zatímco se těsto šlehá, přichystáte si tvarohovou náplň. Ani v tomto případě se nejedná o složitý úkon, protože opět stačí dát jednotlivé potraviny do mísy a dobře prošlehat. Tvarohová směs bude řidší než korpus, což vůbec nevadí, protože ji potřebujete na něj nalít.
Až budete mít obě těsta hotová, vymažete si hlubší plech tukem (lze použít třeba sádlo) a vysypete ho hrubou moukou. Další možností je plech vyložit pečicím papírem. Kdo si hlídá spotřebu tuků, tak pro něho papír bude lepší volbou. Na dno dáte nejprve korpus a na něho nalijete tvarohovou náplň.
Troubu je třeba předehřát na teplotu 180 °C a do ní vložit plech. Koláč se peče přibližně 45 minut, případně více podle potřeby. Je třeba kontrolovat, aby se vám nepřipálil nebo nebyl syrový. Je-li dobře upečený lze vyzkoušet zapíchnutím špejle do koláče. Jestliže se na ni těsto nelepí, je tak akorát.