Čtvrtek, 25 července, 2024
Komerční sdělení

Portské víno: Jeho historie se začala psát v 17. století. Dnes patří mezi nejoblíbenější produkty z vinné révy

Doba čtení: 2 minut

Když se řekne portské, znalci si pod tímto názvem představí láhev s vínem výrazné červené barvy a s lahodnou chutí i vůní. Portské se od ostatních druhů vín odlišuje tím, že je tzv. fortifikováno neboli dolihováno. Má vyšší obsah zbytkového cukru i vyšší obsah alkoholu. Někdy je označováno jako dezertní víno. Pro portské víno platí určitá pravidla. Která to jsou?

Vinařský region Douro na seznamu UNESCO

V originále, tedy v portugalštině, se portskému říká Vinho do Porto. Pochází z vinic rozesetých v údolí podél řeky Douro, jež protéká severní částí Portugalska. Vinný mošt se nechává zkvasit v uzavřených nádobách. Jakmile vykvasí asi polovina cukru, po přečerpání vína do sudů se do něho přidává vinná pálenka. Ta způsobí, že kvašení se zastaví, přičemž obsah alkoholu stoupne na hodnotu mezi 19 až 22 procent. Není bez zajímavosti, že vinařská oblast Douro se dostala až na seznam světového dědictví UNESCO.

[irp]

Jak portské víno vlastně vzniklo

Ke vzniku portského vína se váže příběh o tom, že Portugalci omylem nalili rozkvašené víno do sudu s brandy. Hned si toho nevšimli, a až víno za nějaký čas ochutnali, zjistili, že má velmi lahodnou sladkou a opojnou chuť. A tak takto upravené víno začali vyvážet. Na evropské stoly se poprvé dostalo v 70. letech 17. století.

Ruby, tawny nebo vintage

Na trhu s portským vínem je celá řada jeho typů. Můžete vybírat z běžné červené zvané ruby, jež zraje v nerezových nádržích, nebo tawny, které se nechává zrát v dřevěných sudech. Chcete-li něco sofistikovanějšího, sáhněte po ročníkových vínech, která jsou v sudech ponechána několik let, než jsou správně zralá. Portské vintage je pak chloubou Portugalců a říká se o něm, že čím je starší, tím je lépe chutná. Jako jediné ze všech typů portugalského portského vína toto víno zraje v láhvi. Je běžné, že může být staré i přes deset let.

Zdroj: Wineme.cz

Náhledové foto: Pixabay

💡NÁŠ TIP: V článku o Brixenu se dozvíte zajímavé informace o místě vyhnanství K. H. Borovského 💡

Komentář

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Souhlasím
Nesouhlasím
Zásady ochrany osobních údajů a souborů cookie
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Cookies jsou malá data, která jsou odesílána z webu a ukládána ve vašem prohlížeči během procházení internetových stránek. Váš prohlížeč ukládá každou informaci do malého souboru, který se nazývá cookie. Když si vyžádáte zobrazení další stránky, váš prohlížeč odešle cookie zpět na náš server. Soubory cookie byly navrženy tak, aby byly spolehlivým mechanismem pro webové stránky k zapamatování informací nebo zaznamenávaní aktivity uživatele.

Jaká cookies používáme?

Technická cookies

Jedná se o dočasná data, která si zakládá náš webový server a jsou nutná k tomu, aby naše webové stránky byly funkční

Cookies k analytickým a marketingovým účelům

Save settings
Cookies settings