Portské víno: Jeho historie se začala psát v 17. století. Dnes patří mezi nejoblíbenější produkty z vinné révy
Když se řekne portské, znalci si pod tímto názvem představí láhev s vínem výrazné červené barvy a s lahodnou chutí i vůní. Portské se od ostatních druhů vín odlišuje tím, že je tzv. fortifikováno neboli dolihováno. Má vyšší obsah zbytkového cukru i vyšší obsah alkoholu. Někdy je označováno jako dezertní víno. Pro portské víno platí určitá pravidla. Která to jsou?
Vinařský region Douro na seznamu UNESCO
V originále, tedy v portugalštině, se portskému říká Vinho do Porto. Pochází z vinic rozesetých v údolí podél řeky Douro, jež protéká severní částí Portugalska. Vinný mošt se nechává zkvasit v uzavřených nádobách. Jakmile vykvasí asi polovina cukru, po přečerpání vína do sudů se do něho přidává vinná pálenka. Ta způsobí, že kvašení se zastaví, přičemž obsah alkoholu stoupne na hodnotu mezi 19 až 22 procent. Není bez zajímavosti, že vinařská oblast Douro se dostala až na seznam světového dědictví UNESCO.
[irp]
Jak portské víno vlastně vzniklo
Ke vzniku portského vína se váže příběh o tom, že Portugalci omylem nalili rozkvašené víno do sudu s brandy. Hned si toho nevšimli, a až víno za nějaký čas ochutnali, zjistili, že má velmi lahodnou sladkou a opojnou chuť. A tak takto upravené víno začali vyvážet. Na evropské stoly se poprvé dostalo v 70. letech 17. století.
Ruby, tawny nebo vintage
Na trhu s portským vínem je celá řada jeho typů. Můžete vybírat z běžné červené zvané ruby, jež zraje v nerezových nádržích, nebo tawny, které se nechává zrát v dřevěných sudech. Chcete-li něco sofistikovanějšího, sáhněte po ročníkových vínech, která jsou v sudech ponechána několik let, než jsou správně zralá. Portské vintage je pak chloubou Portugalců a říká se o něm, že čím je starší, tím je lépe chutná. Jako jediné ze všech typů portugalského portského vína toto víno zraje v láhvi. Je běžné, že může být staré i přes deset let.
Zdroj: Wineme.cz
Náhledové foto: Pixabay