Špenátová polévka: Rychlovka, kterou zvládnete za 30 minut
Špenátová polévka může velmi dobře rozšířit váš jídelníček. O polévkách se říká, že jsou grunt. Tedy základem našeho jídla. Bývají součástí hlavního menu v poledne, někdo je zvyklý je podávat večer. V minulosti se polévka jedla i na snídani.
Špenát do Evropy přivezli křižáci
Špenát běžně v obchodech seženete. Nebude třeba čerstvý, ale i mražený vám udělá dobrou službu. Pro naši potřebu je vhodné použít špenát sekaný, který se prodává v mražených menších kouscích. Před vlastním vařením ho už nemusíte nijak upravovat, protože ho stačí vložit do připravované polévky a uvařit.
Špenát je prospěšnou zeleninou, na českých zahradách poměrně běžnou. Víte, že do Evropy ho přivezli v 16. století křižáci? Je bohatý na vitamíny A, B6, kyselinu listovou, E, C a K1, obsahuje železo a vápník, draslík, hořčík.

Foto: Pixabay
Co budete potřebovat na přípravu špenátové polévky
- sekaný špenát
- polohrubá mouka na zásmažku
- olej rostlinný – řepkový nebo slunečnicový
- 1 menší cibule
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 2 stroužky česneku
- sůl
- trochu mléka

Foto: Pixabay
Špenátová polévka: Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dáme ji do hrnce na olej do zlatova usmažit.
- K cibuli přidáme mouku a připravíme zásmažku tak, že je opražíme. Pak ji zalijeme vodou a trochou mléka, osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem podle naší chuti a utřeným česnekem.
- Do vařící špenátové polévky dáme 3 až 5 kousků sekaného mraženého špenátu a dobře provaříme – minimálně 30 minut. A máme hotovo. Polévku můžeme servírovat.
- Dobrou chuť!
Obměna: místo sekaného mraženého špenátu je samozřejmě možné použít čerstvý špenát. Máte-li k dispozici mladé kopřivy, polévku lze uvařit i z nich. Už to nebude špenátové polévka, ale kopřivová. Vzhledově i chuťově se ale budou podobat. Špenátová polévka bude jemnější, když do ní zašleháte celé vejce a uvaříte.
Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Pixabay

