Zlínmag.cz

Zlínmag.cz

pestré informace pro vás

JídloŽivotní styl

Špenátová polévka: Rychlovka, kterou zvládnete za 30 minut

Špenátová polévka může velmi dobře rozšířit váš jídelníček. O polévkách se říká, že jsou grunt. Tedy základem našeho jídla. Bývají součástí hlavního menu v poledne, někdo je zvyklý je podávat večer. V minulosti se polévka jedla i na snídani.

Špenát do Evropy přivezli křižáci

Špenát běžně v obchodech seženete. Nebude třeba čerstvý, ale i mražený vám udělá dobrou službu. Pro naši potřebu je vhodné použít špenát sekaný, který se prodává v mražených menších kouscích. Před vlastním vařením ho už nemusíte nijak upravovat, protože ho stačí vložit do připravované polévky a uvařit.

Špenát je prospěšnou zeleninou, na českých zahradách poměrně běžnou. Víte, že do Evropy ho přivezli v 16. století křižáci? Je bohatý na vitamíny A, B6, kyselinu listovou, E, C a K1, obsahuje železo a vápník, draslík, hořčík.

špenátová polévka

Foto: Pixabay

Co budete potřebovat na přípravu špenátové polévky

  • sekaný špenát
  • polohrubá mouka na zásmažku
  • olej rostlinný – řepkový nebo slunečnicový
  • 1 menší cibule
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • trochu mléka
spinach 1427360 1280

Foto: Pixabay

Špenátová polévka: Postup přípravy

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dáme ji do hrnce na olej do zlatova usmažit.
  • K cibuli přidáme mouku a připravíme zásmažku tak, že je opražíme. Pak ji zalijeme vodou a trochou mléka, osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem podle naší chuti a utřeným česnekem.
  • Do vařící špenátové polévky dáme 3 až 5 kousků sekaného mraženého špenátu a dobře provaříme – minimálně 30 minut. A máme hotovo. Polévku můžeme servírovat.
  • Dobrou chuť!

Obměna: místo sekaného mraženého špenátu je samozřejmě možné použít čerstvý špenát. Máte-li k dispozici mladé kopřivy, polévku lze uvařit i z nich. Už to nebude špenátové polévka, ale kopřivová. Vzhledově i chuťově se ale budou podobat. Špenátová polévka bude jemnější, když do ní zašleháte celé vejce a uvaříte.

Zdroj: autorský článek

Náhledové foto: Pixabay

Jak se vám líbí tento článek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlínmag.cz
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.