Zlínmag.cz

Zlínmag.cz

pestré informace pro vás

JídloŽivotní styl

Vepřová panenka: Recept pro diabetiky s hořčicovou omáčkou odlehčenou jogurtem  

Vepřová panenka je nejjemnější a také nejdražší maso, které lze z prasete získat. Když se vám podaří koupit pěkný špalíček vepřové panenky, můžete ji použít k přípravě zejména minutek na pánvi. Hodí se pro pečení. Dobrá je ale i omáčkou, třeba hořčicovou.

Na povrchu zlatá, uvnitř růžová

Správně upravená vepřová panenka má na povrchu zlatavou barvu, zatímco uvnitř má narůžovělý nádech. Připravit ji přesně takto není právě nejlehčí. Navíc někomu může vadit pocit, že vnitřek je jakýsi nedodělaný. Pravdou ale je, že jen takto bude nejvíce šťavnatá. Nakonec ale záleží na každém, jak si ji upraví. Klidně i bez šťavnaté narůžovělé hmoty uprostřed masa.

Protože je vepřová panenka libová, hodí se k servírování i pro diabetiky, kteří by se měli vyhýbat přijímání zvýšeného množství tuku. Velmi chutná úprava je s omáčkou. Tradičně se uvádí pepřová, houbová nebo hořčicová smetanová. U receptu pro diabetiky lze smetanu nahradit jogurtem. Jedná se o odlehčený recept, který ocení i ti, co hubnou nebo drží štíhlou linii.

Co budete potřebovat na vepřovou panenku s hořčicovou omáčkou

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 středně velká cibule
  • 1 bílý jogurt (150 g)
  • Hořčice
  • Mletý černý pepř
  • Sušený tymián
  • Sůl
  • Rostlinný olej – řepkový, slunečnicový
  • Mouka na zahuštění

Postup přípravy

  • Vepřovou panenku odblaním a nakrájíme na medailonky. Jemné posolíme.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a v rozehřátém oleji ji do zlatova orestujeme. Současně můžete restovat i mletý pepř a tymián, které se tím pádem krásně rozvoní.
  • Jakmile je cibule hotová, přidáme k ní do kastrolu nakrájenou vepřovou panenku a opečeme ji z obou stran, aby se zatáhla. Pustí přitom trochu šťávy, v níž budeme panenku asi 30 minut dusit.
  • Po uplynutí této doby přidáme k panence ve vodě rozmíchanou mouku a jogurt a ještě asi 20 minut dobře provaříme.
  • Dochutíme lžičkou hořčice.
  • Během této přípravy vepřová panenka ztratí uvnitř onen narůžovělý nádech. Tudíž gurmáni na tomto si zakládající si na ní nejspíš nepochutnají, protože bude urážet jejich jemnocit. Ostatní si mohou naservírovat hotovou vepřovou panenku s hořčicovou omáčkou s vařenými bramborami nebo rýží. Někdo zkusí třeba i knedlík.
  • Dobrou chuť!

Zdroj: autorský článek

Náhledové foto: Johana Bernardová

Jak se vám líbí tento článek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlínmag.cz
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.