Houbová smaženice z praváků: Dobrůtka, která chutná i na podzim
Sběr hub je v plném proudu. Popršelo, lesy jsou napité vodou. Udělalo se poměrně teplo, tudíž jsou příhodné podmínky pro růst hub a hřibů. Na sociálních sítích to žije, lidé se chlubí svými úlovky. Jsou jich plné koše. Sběr hub je česká lidová zábava, které se věnuje poměrně dost našinců. Pak je ovšem třeba vymyslet, co ze všech těch hřibů a hub připravit. Mohou to být smažené bedle nebo smaženice z praváků. Je to bašta a dnes si ukážeme, jak na ni.
Co houby všechno obsahují
Už naši předkové považovali houby za výraznou součást svého jídelníčku. Někdy je označovali jako maso pro chudé. Takový smažený řízek z bedle vysoké je opravdová lahůdka, která směle může konkurovat vídeňskému řízku z vepřového masa. I když houby obsahují hodně vody, tak přesto dokážou nabídnout také vitamíny, minerály a vlákninu. Lze je považovat za potravinu s nízkou energetickou hodnotou. Ve 100 gramech hřibů smrkových je jen 170 kJ, méně energetické jsou lišky (110 kJ) nebo žampiony (100 kJ).
👉 Ve 100 g čerstvých hub najdeme průměrně 2 g sacharidů, 3 g bílkovin, 2,5 g vlákniny.
👉 Z minerálních látek houby obsahují draslík a fosfor, z vitamínů je to zejména vitamín D.
Bohaté jsou houby na vlákninu, která je zdravá pro střeva, protože je čistí. Na druhou stranu kvůli ní mohou být houby pro někoho těžko stravitelné. Platí to hlavně pro seniory. Je proto vhodné je konzumovat v optimálním množství, jež dokáže náš organismus bez problémů zpracovat. Dětem do tří let bychom houby neměli vůbec servírovat a dětem do šesti let pouze v malém množství.
Na co si dávat pozor při sběru hub
Na houby byste neměli vyrazit s plastovou taškou. Ideální je proutěný košík, případně plátěná taška. Houby jsou náchylné k zapaření, což může způsobit jejich nepoživatelnost. Sbírat byste měli houby a hřiby, které bezpečně poznáte. Když se vám nějaká houba nepozdává, nechte ji v lese zvěři. Na talíř do houbové smaženice patří houby zdravé a bez poškození.

Jak si připravit houbovou smaženici
Nejoblíbenějším zpracováním hub je nejspíš houbová smaženice s vejci. Na její přípravu můžete použít pravé hřiby, lišky, holubinky, žampiony i bedle. Nejchutnější je z lišek obecných.
Co budete potřebovat na smaženici
- Houby, hřiby – jedlé
- cibule
- Sádlo
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy
- Houby očistíte, omyjeme a nadrobno nakrájíme.
- Na pánvi na rozehřátém sádle do zlatova osmažíte nadrobno nakrájenou cibulku.
- K cibulce přidáte houby, osolíte a opepříte a zamícháte.
- Houby budete dusit do měkka. Nejprve pustí vodu, pak je bude třeba trochu podlévat, aby se nepřipálily.
- Jakmile budou houby měkké, což může trvat okolo 20 až 30 minut, přidáme celé vejce a zamícháme. Vejce necháme ztuhnout.
- Máme hotovo a houby můžeme podávat. Nejlépe s čerstvým chlebem.
Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-hodnoty-hub/, wikipedia.org
Náhledové foto: Margita Leknínová