Zlínmag.cz

Zlínmag.cz

pestré informace pro vás

JídloŽivotní styl

Mrkvová buchta: Rychlá a nadýchaná sladkost na nedělní odpoledne

Když vás v neděli odpoledne nebo kdykoliv jindy honí mlsná, můžete si upéct mrkvovou buchtu. Je rychlá a nenáročná na ingredience. Hlavní je mít doma mrkev, což je základní surovinou pro přípravu. Ta dodá těstu zajímavou strukturu i barvu.

Proč přidat do buchty mrkev

Když třené těsto zjemníte strouhanou mrkví, bude vláčnější. Také díky tomu vydrží déle čerstvé a hned tak neoschne. Mrkev má sladkou chuť, kterou těstu předá. Přitom v něm není výrazně cítit. To je informace pro škarohlídy, jimž se moc nepozdává doplnění sladké buchty zeleninou.

A protože mrkev obsahuje i vlákninu, je mrkvová buchta o to zdravější. Vláknina pomáhá lépe trávit a pro střeva je přímo blahodárná. Až tedy budete mít výčitky svědomí z toho, že pojídáte sladký mls, tak si to zdůvodněte tím, že jíte vlastně zeleninu.

Co budete potřebovat na přípravu mrkvové buchty

  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g pískového cukru
  • 250 g jemně strouhané mrkve
  • 80 ml rostlinného oleje – slunečnicový, řepkový
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • trochu mléka

Postup přípravy

  • Očistíme mrkev. Oškrábeme ji, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme.
  • Do zadělávací mísy dáme odvážené množství cukru a vanilkový cukr společně s vaječnými žloutky. Utřeme vše do pěny. Doplníme olejem a ještě třeme.
  • Jak je hmota v míse nadýchaná, nasypeme k mouku s práškem do pečiva, nalijeme rum a citronovou šťávu. Dobře promícháme. Je-li zapotřebí, protože je těsto dost hutné, mírně ho zředíme mlékem.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
  • Hlubší plech vymažeme tukem. Používám klidně i rostlinný olej. Vysypeme strouhankou a nalijeme do něho připravené těsto.
  • Těsto dáme péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C asi na 35 minut, tedy do doby, kdy začne povrch mrkvové buchty zlátnout.
  • Dobrou chuť!

Mrkev je výživnou zeleninou

Mrkev se v našich končinách v podobě, jakou známe dnes, pěstuje přibližně od novověku. Stala se základní zeleninou, která v kuchyni našla uplatnění při vaření i pečení. Hodí se do slaných i sladkých jídel.

Její přínos pro lidské zdraví spočívá především v obsahu minerálů (sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, zinek, mangan, selen) a vitamínů (beta-karoten, skupina B, vitamín C, E, K). O vláknině jsme se již zmiňovali. Kromě ní v mrkvi najdete i lehce stravitelnou glukózu.

Díky těmto živinám mrkev pomáhá zvyšovat odolnost lidského organismu a přítomností antioxidantu chrání před negativním působení volných radikálů. Zlepšuje zrak, posiluje sliznice, urychluje hojení ran, zlepšuje stav pleti, vlasů i nehtů.

Přečtěte si: Umělá inteligence vezme lidem kreativitu

Zdroj: autorský článek

Náhledové foto: Johana Bernardová

Jak se vám líbí tento článek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlínmag.cz
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.