Mrkvová buchta: Rychlá a nadýchaná sladkost na nedělní odpoledne
Když vás v neděli odpoledne nebo kdykoliv jindy honí mlsná, můžete si upéct mrkvovou buchtu. Je rychlá a nenáročná na ingredience. Hlavní je mít doma mrkev, což je základní surovinou pro přípravu. Ta dodá těstu zajímavou strukturu i barvu.
Proč přidat do buchty mrkev
Když třené těsto zjemníte strouhanou mrkví, bude vláčnější. Také díky tomu vydrží déle čerstvé a hned tak neoschne. Mrkev má sladkou chuť, kterou těstu předá. Přitom v něm není výrazně cítit. To je informace pro škarohlídy, jimž se moc nepozdává doplnění sladké buchty zeleninou.
A protože mrkev obsahuje i vlákninu, je mrkvová buchta o to zdravější. Vláknina pomáhá lépe trávit a pro střeva je přímo blahodárná. Až tedy budete mít výčitky svědomí z toho, že pojídáte sladký mls, tak si to zdůvodněte tím, že jíte vlastně zeleninu.
Co budete potřebovat na přípravu mrkvové buchty
- 250 g polohrubé mouky
- 180 g pískového cukru
- 250 g jemně strouhané mrkve
- 80 ml rostlinného oleje – slunečnicový, řepkový
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 vejce
- trochu mléka
Postup přípravy
- Očistíme mrkev. Oškrábeme ji, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Do zadělávací mísy dáme odvážené množství cukru a vanilkový cukr společně s vaječnými žloutky. Utřeme vše do pěny. Doplníme olejem a ještě třeme.
- Jak je hmota v míse nadýchaná, nasypeme k mouku s práškem do pečiva, nalijeme rum a citronovou šťávu. Dobře promícháme. Je-li zapotřebí, protože je těsto dost hutné, mírně ho zředíme mlékem.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
- Hlubší plech vymažeme tukem. Používám klidně i rostlinný olej. Vysypeme strouhankou a nalijeme do něho připravené těsto.
- Těsto dáme péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C asi na 35 minut, tedy do doby, kdy začne povrch mrkvové buchty zlátnout.
- Dobrou chuť!
Mrkev je výživnou zeleninou
Mrkev se v našich končinách v podobě, jakou známe dnes, pěstuje přibližně od novověku. Stala se základní zeleninou, která v kuchyni našla uplatnění při vaření i pečení. Hodí se do slaných i sladkých jídel.
Její přínos pro lidské zdraví spočívá především v obsahu minerálů (sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, zinek, mangan, selen) a vitamínů (beta-karoten, skupina B, vitamín C, E, K). O vláknině jsme se již zmiňovali. Kromě ní v mrkvi najdete i lehce stravitelnou glukózu.
Díky těmto živinám mrkev pomáhá zvyšovat odolnost lidského organismu a přítomností antioxidantu chrání před negativním působení volných radikálů. Zlepšuje zrak, posiluje sliznice, urychluje hojení ran, zlepšuje stav pleti, vlasů i nehtů.
Přečtěte si: Umělá inteligence vezme lidem kreativitu
Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Johana Bernardová

