Šunkovo-sýrový přesnídávkový salát v tortille
Přesnídávkové saláty patří k oblíbeným druhům jídla. Protože zpravidla obsahují všechny důležité živiny – bílkoviny, tuky i sacharidy, je možné je považovat za součást zdravého jídelníčku a pestré stravy. Mezi tradiční saláty tohoto typu bychom mohli zařadit pochoutkový salát, pařížský či vlašský salát. My si ale nyní připravíme salát, jenž obsahuje sýr i šunku v ideálním poměru.
Co budete potřebovat na přípravu salátu
- 100 g dušené vepřové šunky
- 100 g tvrdého sýru (Eidam, Ementál, Gouda). Je možné ho nahradit i sýrem Gyros.
- 1 středně velká cibule
- 1 menší mrkev
- 1 červená syrová paprika
- 1 menší jablko
- 100 ml majonézy
- Mletý pepř, sůl
Postup přípravy
- Šunku nakrájíme na drobné nudličky.
- Sýr postrouháme na hrubém struhadle.
- Papriku omyjeme a nadrobno nakrájíme.
- Jablko opláchneme, nakrájíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Takto připravené ingredience vložíme do salátové mísy.
- Do mísy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, majonézu, podle chuti sůl a mletý pepř. Může být černý i pepř čtyř barev. Záleží na tom, čemu dáváte přednost.
- Vše dobře promícháme a dáme do chladničky uležet.
- Salát podáváme s pečivem.
Alternativa podávání šunkovo-sýrového salátu
Salát můžete doplnit tradičně pečivem, nejlépe celozrnným či kváskovým. Je to rychlé a jednoduché. Další možností je použít salát jako náplň do tortilly. Tu si lze koupit v obchodě již připravenou, takže ji stačí pouze na pánvi opéct, naplnit a podávat.
Nebo si připravíte tortillu sami doma. Bude vám k tomu stačit 100 g hladké mouky, špetka soli a špetka kypřicího prášku do pečiva a asi 2-3 lžíce rostlinného oleje. Z těchto ingrediencí vypracujete hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout. Pak ho rozdělíte na dvě poloviny, vyválíte na placku a tu opečete na pánvi z obou stran.
Pak už jen stačí hotovou tortillu naplnit připraveným šunkovo-sýrovým salátem, zabalit a v mikrovlnné troubě dát na minutku rozehřát.