Šípek je výbornou zásobou vitamínu C. Připravit z něho lze nejen čaj, ale také marmeládu nebo omáčku k masu
Na jaře šípkový keř zdobí narůžovělými květy své okolí, aby na podzim poskytl úrodu v podobě červených šípků. Od nepaměti se sbírají, protože obsahují cenné látky, které si dokážou poradit s řadou onemocnění. Šípky jsou však i základní ingrediencí výborné marmelády, sirupu nebo omáčky. Jak se připravují? Podívejte se na naše recepty.
Šípky se používají odjakživa
Nedílnou součástí lidového léčitelství byly šípky už v 11. století, jak dokládá anglosaský herbář. V té době lidé neměly k dispozici citrusové plody, které by jim dodaly tolik potřebný vitamin C. Ten byl potřebný především proti kurdějím a také pro dobrou imunitu. V zimním obdobím proto byly šípky vítaným a cenným zdrojem tohoto důležitého vitamínu. Vedle něho šípky obsahují také vápník a rutin, čímž se stávají výborným přírodním prostředkem proti paradentóze a onemocnění dásní.
Nejlepším obdobím pro sběr šípků je krátce po prvních mrazících, kdy jsou nejsladší. Pokud mají být použity na čaj, je třeba je usušit. Pro sběr se hodí vyzrálé plody bez stopek.
Šípkový čaj
Je výborným prostředkem při nachlazení, působí proti únavě a osvěžuje. Jeho příprava není příliš složitá, je však třeba dodržet určitý postup. Nejprve musíme sušené šípky rozdrtit. Počítám s množstvím dvě polévkové lžíce na půl litru vody. Rozdrcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme je půl hodiny louhovat. Pak je uvedeme do varu a vaříme po dobu asi dvou minut. Následně je z ohně odstavíme, 15 minut necháme odstát. Nyní máme nápoj připravený k podávání. Protože však semena v šípcích obsahují jemné chmýří, které může dráždit sliznici krku, je třeba čaj přecedit přes jemné plátýnko nebo velmi jemné sítko.
Šípkový sirup
1 kg čerstvých šípků rozdrtíme nebo rozmixujeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme louhovat po dobu 24 hodin.
Na druhý den směs zahřejeme, ale nemělo by se to vařit, abychom nezničili cenné vitamíny. Pak přecedíme přes plátýnko. Směs doplníme cukrem v poměru 1:1 (asi to bude 1 500 g cukru), pomerančovou šťávu z 1 pomeranče a citronovou šťávu z 1 citronu a 5 lžic medu. Vše řádně promícháme, až se med i cukr dokonale rozpustí. A necháme vychladnout. Pak směs plníme do sklenic, které skladujeme v lednici.
Šípková marmeláda
Ze šípků je možné vyrobit také zdravou marmeládu, z níž lze připravit šípkovou omáčku. Na marmeládu si vybíráme zralé, ale tvrdé plody, které nejsou červivé. Musíme je poctivě zbavit semen a chmýří. Pak šípky opereme ve vodě. Vezmeme hrnec, nasypeme do něho 1 kg vydlabaných šípků a zalijeme trochou vody. Směs uvaříme doměkka. Potom ji propasírujeme a vrátíme zpátky do hrnce a přidáme 500 g cukru. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne hustá marmeláda. Tu ještě horkou naplníme do čistých sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
Šípková omáčka k masu
3 lžíce sušených nebo čerstvých šípků omyjeme ve vodě a v hrnci vaříme s 2 hřebíčky a kůrou z citronu. Rozvařené šípky prolisujeme, doplníme 3 dl vývaru a 1 dl červeného vína, dle chuti osolíme a přidáme cukr, možno přidat i šťávu z citronu. Krátce povaříme a zahustíme máslovou jíškou ze 40 g másla a 30 g hladké mouky a dobře povaříme, aby se ztratila chuť mouky.
Šípkovou omáčku podáváme ke zvěřině i k vepřovému nebo hovězímu masu. Jako příloha se hodí houskový knedlík.