Jednoduchá dýňová marmeláda
Když se zadaří a je bohatá úroda dýní, tak pak kolikrát ani nevíte, co s nimi. Něco se použije na dušičkovou výzdobu, část se spotřebuje v kuchyni. Z dýně lze uvařit polévku, kompot a upéct sladko buchtu. Výborná je ovšem i dýňová marmeláda. Její příprava není příliš náročná.
O tykvi obecné neboli dýni
Dýně obsahuje z 90 % vodu. Z minerálních látek v ní najdete železo, hořčík, draslík, sodík. Je bohatá na beta karoten, vitamín C, E, B6, trochu bílkovin a tuků, ale žádný cholesterol. Vitamín C je považovaný na antioxidant, který chrání organismus před poškozením volnými radikály. Dýně má pozitivní vliv na imunitní systém, zdraví očí, kardiovaskulární systém i trávicí soustavu. Mohou ji jíst také lidé s cukrovkou, s vysokým krevním tlakem i ti, co mají problémy s prostatou.
👉👉👉 Přečtěte si: Tvarohový koláč jako od babičky
Původní domovinou dýně neboli tykve obecné je Střední Amerika. Archeologům se podařilo objevit semena z období 5000 př. n. l., jedná se tedy o jednu z nejstarších kulturních plodin, které kdy lidé pěstovali.
Co budete potřebovat na dýňovou marmeládu
- 2 kg oloupané a semen zbavené dýňové dužiny
- Šťáva ze 2 citronů
- 10 čajových lžiček rumu
- 2 čajové lžičky meruňkové tresti
- 500 g krupicového cukru
- 2 balíčky Pektogelu
Dýňová marmeláda a postup přípravy
- Dýni zbavíme slupky i semen. Takto připravenou dužinu omyjeme a nakrájíme na kostky 1×1 cm. Vše dáme do většího hrnce a zahříváme k varu.
- Dýni v hrnci nepodléváme vodou. Vodu pustí sama.
- Po chvíli varu přidáme krupicový cukr a šťávu z citronů a dále dýni vaříme tak dlouho, až bude měkká.
- Jakmile dýně změkne, tak ji rozmixujeme ponorným mixérem.
- Do připravované dýňové marmelády přidáme meruňkovou tresť, rum a 5 minut povaříme.
- Nakonec přidáme Pektogel a povaříme asi 5 minut, až začne dýňová kaše želírovat.
- Mezitím si připravíme zavařovací sklenice a víčka. Omyjeme je v horké vodě s trochou saponátu. Naskládáme na plech a dáme do trouby vyhřáté na 80 °C sterilizovat.
- Jakmile je marmeláda hotová, plníme ji ještě horkou do horkých sterilizovaných zavařovacích sklenic. Ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
- Kdo chce, tak může marmeládu dát ještě sterilizovat na 20 minut do trouby vyhřáté na 80 °C. Hotové vyjmeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Dýňovou marmeládu uložíme na chladnějším místě.
- Počítejte s tím, že takto připravená dýňová marmeláda je trošku řidší. Výborně se ale hodí třeba jako ochucení bílého jogurtu, dobrá je i namazaná na pečivu.
Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Pixabay