Kopřiva dvoudomá jako léčivá bylina a její využití v kuchyni

Doba čtení: 2 minuty

Kdo by řekl, že žahavé lístky kopřivy dvoudomé jsou ideální pochoutkou pro mladá kachňata v domácím chovu. Kopřivu nejčastěji najdete růst někde na rumišti, v příkopě i jako plevel na zahradách. I když na první pohled, respektive dotyk kopřiva příliš důvěry nevzbuzuje, patří k významným léčivkám. Pokud se rozhodnete pro její sběr, musíte se vybavit vhodnými ochrannými rukavicem, které vás budou chránit před žahavou silou jejích listů.

Kopřiva je bohatá na minerály i vitamíny

Nejúčinnější jsou listy kopřivy sbírané v období od začátku jara do května. Sbírat je však můžete i později – až do září. Sušit byste kopřivu měli co nejrychleji ve stínu. Pokud se rozhodnete pro umělé sušení v troubě, tak její teplota by neměla překročit 50 °C. Listy kopřivy jsou bohaté na chlorofyl a minerální látky, a to hlavně hořčík. Najdete v nich však také vitamín C a B2, histamin, serotonin nebo sacharidy.

Kopřiva jako léčivka

Odjakživa je kopřiva dvoudomá využívána jako léčivá bylina v lidovém lékařství. Chlorofyl příznivě ovlivňuje metabolismus a působí proti chudokrevnosti. Kopřivu lze využít jako antirevmatikum a protizánětlivý prostředek. Současně urychluje hojení ran. Při lehčích formách diabetes mellitus napomáhá snižovat krevní cukr, tedy za situace, kdy si pacient ještě nemusí píchat inzulín. Kojící matky by měly užívat odvar z kopřiv, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.

Trpíte-li na vypadávání vlasů, připravte si léčebnou kúru z kopřivy dvoudomé a jím si vlasy oplachujte. Čerstvě vylisovaná šťáva z mladých kopřiv výborně pročistí krev a působí proti stresu (v malém množství vody se rozmixují dvě hrsti nasekaných mladých kopřiv a zcedí. Získaná šťáva se užívá po tři týdny dvě lžíce denně).

Kopřiva v kuchyni

Léčebnou sílu kopřiv můžete využít také ve vaší kuchyni při přípravě polévek nebo špenátu. Stačí do polévky přidat pár nasekaných kopřivových listů a zlepšit tak její výživovou hodnotu. Nebo kopřivové listy připravit dušené jako špenát a podávat společně s vařenými brambory a vajíčkem. Kopřivy také bývají součástí velikonoční nádivky neboli hlavičky.

Sharing is caring!

Souhrn
Kopřiva dvoudomá jako léčivá bylina a její využití v kuchyni
Název článku
Kopřiva dvoudomá jako léčivá bylina a její využití v kuchyni
Popis
Když vám na jaře chybějí vitamíny, sáhněte po kopřivě dvoudomé. Je to léčivá bylina s mnohým využitím. Můžete ji použít do odvarů vnitřně i zevně, nebo z ní připravit polévku či hlavní jídlo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlín (Czech republic)
Today
Cloudy
Wind : 3.4 km/h
Humidity : 92%
1°C
  • Wednesday Tomorrow 4 °C
  • Thursday   4 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr
Top
shares

Pokračováním v prohlížení internetového časopisu Zlínmag.cz souhlasíte s používáním souborů cookie. Více informací

Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte.

Zavřít