Je libo jamajský rum?

Co má společného James Bond a jamajský rum? Více, než by se mohlo na první pohled zdát.Odmysleme si osmnáctihodinovou cestu letadlem z České republiky a přenesme se na bílé pláže exotického karibského ostrova Jamaica, který je vítanou dovolenkovou destinací už několik desetiletí. Pobřeží lemované korálovými útesy střídá hornaté vnitrozemí s vápencovými krasovými plošinami, přičemž škála nadmořské výšky je opravdu široká. Od 150 cm nad mořem se můžete dostat až do výšky 2256 metrů.

Zrozen na Jamajce

Jamesovi Bondovi, tajnému agentovi Jejího Veličenstva číslo 007, se určitě na Jamaice líbilo. Exotika, krásné ženy, dobré jídlo a pití … co více si přát? Mimo toto všechno je totiž Jamajka rodným ostrovem nejznámějšího agenta filmového plátna, ale také zároveň domovinou prosluhého nápoje z cukrové třtiny – rumu.

Když v roce 1945 skončila druhá světová válka, ptali se kamarádi Iana Fleminga, britského důstojníka námořní tajné služby, co bude nyní dělat. „Napíši dějiny špionáže, ale takové, že se na všechny předcházející zapomene jako na nudné“.No nenapsal, zato však stvořil Jamese Bonda. Ve svém domě Goldeneye v Oracabessa na Jamajce, asi 79 km severně od hlavního města Jamajky Kingston.

Dům na útesu

Během druhé světové války se Ian Fleming při plnění svých vojenských povinností dostal také na ostrov Jamajka, který ho okouzlil do té míry, že si zde koncem 40.let minulého století postavil dům, na okraji útesu s výhledem na soukromou pláž. Skromná třípokojová stavba s dřevěnými žaluziemi je postavena podle návrhu samotného Ian Fleminga.

V současnosti funguje Flemingův dům jako pětihvězdičkový Goldeneye hotel s jednou hlavní budouvou a přilehlými bunglovy na ploše asi šesti hektarů.

Proč však Jamesu Bondovi Ian Fleming vložil do rukou již ve svém prvním románu o tajném agendovi Casino Royal místo rumu martini se slovy „Protřepat, nemíchat“ těžkou soudit. I když jeden důvod se tu nabízí – jamajský rum, tradičně tmavý, zrající v barikových sudech, je dobrý už jen tak sám o sobě, toho netřeba s ničím míchat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít