Vánoční cukroví bez cukru: V hlavní roli hrozinky, ořechy nebo mandle

Doba čtení: 2 minuty

Dnes více než jindy jsou vyhledávané recepty na vánoční cukroví, které neobsahují cukr. Jsou vhodné pro diabetiky i pro ty, jež se z nějakého důvodu konzumace cukru zřekli. Přinášíme vám jednoduchý návod na přípravu vánočního cukroví, které stihnete ještě do Štědrého dne připravit.

Cukroví vhodné i pro diabetiky

Z ingrediencí recept používá zdravé hrozinky, vlašské ořechy nebo mandle. Víte, že hořké mandle jsou pro člověka ve skutečnosti jedovaté? Pro potravinářské účely se totiž využívají speciálně vyšlechtěné mandle sladké s nízkým obsahem amygdalinu.

Vlašské ořechy díky obsahu omega-3mastných kyselin jsou blahodárné v prevenci kardiovaskulárních chorob a zároveň podporují činnost mozku. Dále v nich najdete měď, hořčík a zinek, kyselinu listovou, vitamíny E, B1 a B6. Vlašské ořechy pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hodnotu cholesterolu. Mají také antioxidační účinky.

Cukroví bez cukru uvítají hlavně diabetici, a to prvního i druhého cukru. Recept, který vám přinášíme, obsahuje poměrně hodně tuku. Proto je třeba cukroví jíst v rámci své diety a příliš to s ním nepřehánět. Tuk totiž může hladinu cukru zvyšovat.

Vánoční cukroví bez cukru

Co budete na přípravu vánočního cukroví potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce vody (s ní opatrně, pozor nepřelít těsto)
  • 100 g opraných hrozinek
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí

Postup práce

  • Z uvedených ingrediencí si připravíme těsto, které nelepí.
  • Těsto necháme přes noc odpočinout.
  • Na druhý den těsto rozdělíme na 2 části a obě rozválíme na placky silné asi 0,5 mm. Můžeme si vál i jemně pomoučit.
  • Na každou placku rozsypeme rovnoměrně po 50 g rozinek a 50 g ořechů nebo mandlí. Jemně zatlačíme do těsta válečkem.
  • Srolujeme těsto do rolády.
  • Pak nožem odkrajujeme asi 1 cm silné plátky, které dáváme na plech.
  • Upečeme v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia asi po dobu 10 až 15 minut.

Sharing is caring!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlín (Czech republic)
Today
Cloudy
Wind : 3.4 km/h
Humidity : 92%
1°C
  • Wednesday Tomorrow 4 °C
  • Thursday   4 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr
Top
shares

Pokračováním v prohlížení internetového časopisu Zlínmag.cz souhlasíte s používáním souborů cookie. Více informací

Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte.

Zavřít