Vánočka pečená ve formě: Kynuté těsto není složité připravit

Doba čtení: < 1 minuta

Ke Štědrému dni už od středověku patří neodmyslitelně vánočka. Tehdy se jí ovšem říkalo jinak – běžné pojmenování bylo húska, calta, později pak se vžil i název štědrovka. I když je možné si vánočku koupit, ještě stále hodně rodin dává přednost vlastní výrobě. Nechcete-li se pustit do pletení vánočky, můžete si ji upéct ve formě. Jak na to?

Dnes vám přinášíme recept starý přes šedesát let a pekly podle něho už naše babičky a prababičky. Příprava kynutého těsta není příliš složitá, když se dodrží přesný postup.

Potřebné ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g pískového cukru
  • 50 g tuku – např. Hera
  • 2 žloutky
  • 25 g droždí
  • 5 g soli
  • ¼ litru mléka
  • citronová kůra
  • vanilka (případně vanilinový cukr)
  • 100 g hrozinek
  • 30 g mandlí

Příprava kvásku:

  • Jednu lžíci cukru rozetřeme v misce s droždím.
  • Až se droždí rozteče, přidáme 1 až 2 lžíce mouky a 2 až 3 lžíce vlahého mléka. Nemělo by být příliš horké, abychom kvasinky nezahubuli.
  • Přikryjeme pokličkou a necháme v teple kynout.

Příprava těsta:

  • Do mísy dáme mouku, cukr, vlahý tuk a vzešlý řídký kvásek.
  • Doplníme vlahým mlékem, v němž jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky.
  • Přidáme omyté hrozinky a nasekané mandle.
  • Vařečkou začneme vypracovávat těsto tak dlouho, až se nebude na vařečku, ani na stěny mísy lepit, bude hladké a lesklé.
  • Hnětením těsta se do něho dostávají bublinky vzduchu, které potřebují kvasinky ke svému životu. Dosáhne se tím také pravidelného rozložení lepku.
  • Připravíme si vánočkovou formu, kterou vymažeme tukem (sádlem, Herou). Nevysypáváme moukou!
  • Do formy dáme vypracované těsto a necháme v teple kynout.

Pečení kynuté vánočky ve formě

  • Troubu musíme řádně vytopit minimálně na 200 stupňů Celsia.
  • Vložíme formu s těstem a pečeme asi 10 minut při 200 stupňů Celsia.
  • Potom teplotu zmírníme na 180 stupňů Celsia.
  • Pečeme asi 45 až 50 minut, až je povrch vánočky nazlátlý.

Sharing is caring!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zlín (Czech republic)
Today
Partly sunny
Wind : 1.3 km/h
Humidity : 81%
-2°C
  • Saturday Tomorrow 1 °C
  • Sunday   2 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr
Top
shares

Pokračováním v prohlížení internetového časopisu Zlínmag.cz souhlasíte s používáním souborů cookie. Více informací

Tento web používá cookies k dosažení potřebné funkcionality. Dalším jeho použitím s tímto souhlasíte.

Zavřít